Bukowskis Real Estate

I Värmland med sina glittrande sjöar, gamla odlingslandskap och skogar fyllda med svamp, bär och vilt ligger Storfors Herrgård. Gården spänner sina anor tillbaka till 1500-talet och dagens ståtliga huvudbyggnad har haft samma utseende sedan 1840. Byggnaden i två våningar är uppförd i trä och är ett ypperligt exempel på hur empirens slott på kontinenten översattes till gedigna och sprött dekorerade herrgårdsbyggnader i trä. Byggnaden har för Sveriges herrgårdsarkitektur det ovanliga med sammankopplande flygelbyggnader som bildar en inbjudande och skyddande gård, ett motiv som annars förekommer i slottstraditionen. På gårdssidan finns även ett nyare garage. Parksidans fasad har en kontinental karaktär med kopplade kolonner som bär upp en generös balkong där pilastrar tar vid upp till taklisten. Parken i sig är 15 947 kvadratmeter och breder ut sig med med högvuxna träd, skulpturförsedd springbrunn, och stora gräsmattor för lek och relax.

Interiört möts man av en stor välkomnande hall med vackra panelverk och elegant trappa. Ljusinsläppet genom de många fönstren är perfekt utformat i 1800-talsbyggnader och rummen förefaller alltid ljusa. På nedre plan hittar man förutom två matsalar, ett modernt kök, badrum och ytterligare domestikavdelning. Fyra sällskapsrum erbjuds och låter man öppna väggen till östra flygeln som idag är en separat bostad har man ytterligare tre rum och kök.

Övre plan är på värmländskt vis både socialt och privat. Här är fönstren större och rummen flödar av ljus. Stora salongen med tillgång till den terrassliknande balkongen flankeras av ytterligare en salong, flera kabinett är sammankopplade med pardörrar och därefter erbjuds en lugn sovavdelning. Den värmländska brukskulturen genomsyrar väggarna som både signalerar ståt och värme. Herrgårdens 176-åriga historia kan lätt avläsas i vackra detaljer från restaureringen från 1896 med glasade dörrar och ståtliga kakelugnar. Nästa omvandling kom 1912 där kassavalv och ytterligare två rum lades till. Fem år senare kom den ståtliga verandan och parken. Vackra snickerier från 20-talet återfinns i harmoni med gårdens grundarkitektur. 

På senare tid har huset genomgått en varsam och kärleksfull restaurering där kalkstensgolv tillkommit, trä- och parkett golv tagits om hand och ägarnas känsla för vardagslyx märks i såväl klassiska som lekfulla dekormålerier.

Gården om 700 kvadratmeter är en dröm där ett bekvämt och modernt boende möter herrgårdsromantiken, historien och trädgårdsintresse. Här kan man ha flergenerationsboende, representativt affärsliv och samtidigt förse sina barn med en magisk plats att växa upp på. 

PLANLÖSNING
Nedre plan:
HALL med skiffergolv, 3 garderober och WC
ALLRUM med trägolv
ALLRUM/SOVRUM med trägolv
BIBLIOTEK med parkettgolv och braskamin
MATSAL med parkettgolv och braskamin
MATSAL en mindre med trägolv
KÖK med klinkergolv, vitvaror samt vedspis. Utgång till terass.
SOVRUM med trägolv
TVÄTTSTUGA med målat betonggolv. 2 st. tvättmaskiner samt torktumlare

Övre plan:
HALL med parkettgolv
GÄSTRUM  med trägolv
SOVRUM med trägolv
HALL med plastgolv
BADRUM med plastgolv, delvis kaklade väggar. Badkar.
SOVRUM mer parkettgolv
SAL mer parkettgolv och kakelugn. Utgång till balkong i sydväst.
SAL med parkettgolv och braskamin.
SOVRUM mer parkettgolv. Utgång till mindre balkong.
WALK IN CLOSET med laminatgolv
BADRUM med trägolv och mosaikgolv, delvis kaklade väggar. Bubbelbad.
Utgång till mindre balkong.
SOVRUM med vitmålat trägolv
SOVRUM med vitmålat trägolv
HALL med trappa ned

Källarplan:
HALL med klinkergolv
RUM med laminatgolv
VINKÄLLARE
RELAXAVDELNING med bastu och dusch
PANNRUM med bergvärmeanläggning

ÖVRE FLYGELN:
Är idag en separat lägenhet på ca 250 kvm med hyresintäkter.
Nedre plan:
HALL med trägolv och garderober
WC med mosaikgolv
SOVRUM med trägolv och braskamin
KÖK med trägolv, vitvaror, skafferi
VARDAGSRUM med trägolv och braskamin
SOVRUM med laminatgolv

Övre plan:
HALL med trägolv
SOVRUM med trägolv
BADRUM med mosaikgovl, målade väggar, badkar
SOVRUM med trägolv
SOVRUM med trägolv

ARKIVET:Byggnad om ca 80 kvm med studiorum, sällskapsrum wc och pentry

Läs även om Storfors Herrgård på Gods & Gårdar:
http://godsochgardar.se/slott-herrgardar/vacker-herrgard-fran-1840-till-salu/

Kontakta mäklaren för mer information om visning.