Bukowskis Real Estate

Hemmet utgörs av ateljé och galleriutrymmmen, plats för fotografering och filminspelning, bibliotek, kök, spa och flertalet sovrum. Yta på ca 500 kvm. Hemmet kan disponeras på flertalet sätt. Ritat av AQ Arkitekter och färdigställt år 2010.

När man väl ser huset är det obegripligt att det inte skymtat fram tidigare - en kubformad byggnad på arton gånger åtta meter borde vara omöjligt att missa. Men där i gläntan står det faktiskt. Helt klädd i en fasad av corténstål som med sin matta, rostanlupna yta fullständigt smälter in i tallskogens brunrödgröna skala.

Här har arkitekten sänkt ner den tunga huskroppen så varsamt att den inte ens möter marken när han långsamt dragit isär sina kupade händer och släppt taget; byggnaden fortsätter att sväva ett par decimeter ovanför ytan utan att alls vidröra grus, kottar, backtimjan och blåklockor.

När husets elektroniska hjärna väl accepterat ditt passerkort lyder det dig precis som du vill och du är välkommen in.

Den slutna fasaden kan öppnas upp genom att hydrauliska bryggor fälls ut - som kronbladen på en vaknande blomma - och förvandlas till terrasser. Inuti väntar tomma rum på att fyllas av liv, idéer, verksamhet. Här finns allt som kan hjälpa till att föda tankar och gestalta dem - traversen i ateljétaket är ingen dekoration, snarare en uppmaning. Materialutrymmen, sovrum, bastu, kök, bibliotek och källarvåningens öppna volymer står beredda att ta emot sina gäster och deras önskningar.

Hela byggnaden kan skifta mellan öppenhet och avskildhet, med avdelade skjutdörrar, flyttbara fonder, halvtransparenta gardinvåder och de enorma glasytorna som kan göras helt ogenomträngliga med hjälp av de upp- och nedfällbara fasadbryggorna om arbetet och humöret så kräver. I husets atrium finns en höj- och sänkbar plattform vars förzinkade gallergolv silar ljuset till mattare strålar. I sitt högsta läge bildar plattformen takterrass, i mitten- eller bottenläge en omsluten plats.

I Studio Furillen finns alla möjligheter att sköta sig själv långa tider, men också chanser till kontakt på egna villkor. Hotellet, med personal, gäster, restaurang och ett eller annat samtal, finns på promenadavstånd.

Nu hittar du ju dessutom tillbaka till det rätta skogsbrynet.

Intill ligger det gamla kalkstensbruket. Hemmet är beläget på Furillen, en halvö, strax öster om Gotland. Omgivningen präglas av naturreservat med ett kargt landskap och inslag av tallar och stenstränder. Det blågröna vattnet och tystnaden är talande.

www.studiofurillen.se