Bukowskis Real Estate

Ett unikt hem invid Vätterns strandkant

Denna unika strandfastighet i Brunstorp, invid Vätterns kustlinje utgör 2 658 kvm. En magnifik och sluttande tomt, med byggnad från 60-talet. Ritat och byggt med varsam hand, med en mängd originaldetaljer. På tomten finner vi även en timrad loftbod från 1700-talet. Solläge från morgon till kväll med vy över Vättern och solnedgång från samtliga rum. 

Hemmet kan nyttjas som permanent- såväl som fritidsboende i ett absolut toppläge. Bad från tomt och bryggmöjlighet för båtliv. Vidare går hemmet att anpassa utan större ingrepp till dagens moderna leverne och behov. Det finns tillgång till arkitektritade förslag på ombyggnation såväl som renovering och tillbyggnad på fastigheten. Se vidare under Bukowskis material - övriga dokument och bilder. Det finns även en mängd historia och kuriosa kring fastigheten att ta del av.

Huvudbyggnaden ligger en bit ner på den vackert sluttande tomten där blåsippor och hasselbuskar trivs under de månghundraåriga ekarna. Via den vackra dubbeldörren av ek stiger vi in i hemmet. Stor välkomnande hall med kalkstensgolv. Vi når hemmets hjärta genom en vackert snidad dörr från 1632 som leder in till vardagsrummet. En varm känsla infinner sig. Via de många fönsterpartierna har vi Vättern i blickfånget. En magisk vy. Vidare utgör den öppna spisen en samlingsplats för hemmet. Biblioteksdel med möjlighet till stora boksamlingar. Från vardagsrum och sovrum finns utgångar till trädgården och baksidans uteplatser och solläge.

Från vardagsrummet når vi matsalen, vilken utgör den mellersta delen av byggnaden. Även detta rum ger en härlig känsla, mycket tack vare de många fönster som vetter ut mot sjön. Golvet av vacker ekparkett. Vidare angränsande kök. Nästa byggnadsdel, det högra partiet, utgör sovdel med sovrum med utgång till tomtens baksida, badrum i italiensk marmor samt tvättstuga. Här finner vi även ett större teknikrum samt gästwc.

Via trappa når vi övervåningen vilken idag utgörs av ett större sovrum, hall och förrådsdel i form av kallvind. Här finns det en utmärkt möjlighet att bygga en funktionell sov- och gäst del med balkong  med vy ut över vattnet.

På tomten finns det utrymme till att spela boll och andra aktiviteter. På sjösidan kan man njuta av det unika solläget. En äldre trätrappa leder oss ner till Vätterns vattenlinje. Här har det tidigare legat en större brygga om ca 12 m, som möjliggjorde bad på sandbotten såväl som ett båtliv i Vättern. Intill stranden finns det även ett äldre båthus/förråd. För den som har fantasi och önskar ett permanentboende i kombination med fritidshus så utgör Brunstorp 1:19 den ultimata fastigheten.

Exteriör

Huvudbyggnaden uppfördes 1967 av ingenjör Harry Bergenblad med inspiration av  Ryggåsstugan, som finns i stadsparken, och även på en John Bauermålning i villan. Huskroppen utgörs av tre delar, med en total platta på mark, om ca 200 kvm. Hemmet är prytt med träfasad och koppardetaljer. Glaserade takpannor av tegel. Dörrar av bildhuggare Herman Bergenblad, tillika byggherrens bror. Handtag i mässing gjutna vid Fongs Gelbgjuteri i Gränna. Ett och etthalvt plan med stort sovrum och en oinredd vindsdel En otroligt gedigen byggnation. Från hemmets flertal rum kan man via dörrpartier öppna upp mot vattensidan. De många fönster som fastigheten innehar bidrar till det vackra ljusinsläppet i hemmet.

Interiör

Hela hemmet har en mängd interiöra detaljer av historia och kultur. Allt valt med varsam hand. Golven utgörs av extremt breda brädor som transporterades till fastigheten från Småland och Östergötland. Dessa går att beskåda i hemmets vardagsrum och är hela 59 cm i breda. I matsalen ligger en ekparkett hämtat från Slottsvillan i Huskvarna. En verklig klenod är en utsökt snidad dörr från 1600-talet,  sannolikt hämtad från Tidö slott. Vacker intarsia på massiv ek. Den imponerande öppna spisen i vardagsrummet bidrar också till den unika stämningen i hemmet. Det vackra teglet är från 1100-talet och kommer från Franciskanermunkarnas kloster i Uppsala. Vidare finner vi ett innerfönster, mellan hall och matsal, från Forsheda gamlakyrka. Takmonterade bonader från Skåne i det mysiga vardagsrummet bidrar också fint till husets unika atmosfär.

Övrigt

Radonundersökning gjord - resultat väl godkänt, 60 Bq/m3

Fuktkontroll utan anmärkning

Möjlighet att återställa den ursprungliga bryggan som tidigare var ca 12 m med sandbotten 

Fastigheten har varit i en familjs ägo, sedan 1953 

Fastigheten säljs med friskrivning från Dolda fel enl. Jordabalken