Bukowskis Real Estate

EN AV FUNKISENS FINARE VÅNINGAR, PÅ PARADGATAN NORR MÄLARSTRAND

En sinnrikt och praktiskt planerad familje- och sällskapsvåning i sann funktionalistisk stil. Fastigheten ligger utmed Mälaren och Riddarfjärden, på Norr Mälarstrand 72. Den unika våningen är belägen i ett tidstypiskt hus, ritat 1930 av den då mycket efterfrågade Stockholmsarkitekten Björn Hedvall. En arkitekt som har betytt mycket för Stockholms stadsbild. Som kuriosa kan nämnas att han bland annat ritade en svit i en takvåningen på Norrbackagatan till ingen mindre än Greta Garbo. Hedvalls byggnader är omtalade för sina stiltypiskt raka linjer och former och generöst tilltagna fönster, som får arkitekter och designmedvetna att hylla de senklassicistiska och funktionalistiska byggnaderna. De bevarade originaldetaljerna, exempelvis den karaktäristiska kolmårdsmarmorn i trapphuset, vittnar om att fastigheten har blivit väl omhändertagen genom åren.

När du närmar dig huset tas du emot av en välkomnande port och entré. Väl inne i våningen strömmar ljuset mot dig och du möter omedelbart utsikten utanför de stora perspektivfönstren. Våningens läge, där sällskapsrummen ligger i rakt söderläge och där rummen och matsalen dessutom har fönster mot öst- respektive västerläge skapar atmosfär och vidvinkelperspektiv. Du hänger av dig ytterkläderna i den rymliga och välkomnande hallen och går sedan vidare och låter dig omslutas av sällskapsytornas generösa rum.

Mellan hallen och de stora sällskapsrummen har du den hemtrevliga öppna spisen, rak och prydlig i stilenlig kolmårdsmarmor som matchar golvet i hallen. Här finns en trevlig och ombonad plats, utmärkt som bibliotek och TV-rum. Första gången du går in i våningen stannar du antagligen inte till vid eldstaden. Sannolikt kan du inte motstå ljuset som strömmar mot dig och lockar fram dig till utsikten mot Riddarfjärden.

Om du istället valt att från hallen gå till höger hade du passerat gästtoaletten och kommit vidare in i det luftiga och välplanerade köket. Såvida du inte gått till vänster från hallen, passerat dörren till badrummet  och närmat dig sovrumsavdelningen. Det är en av våningens alla finesser, den praktiska planlösningen sällskaps- rummen för sig och sovrumsavdelningen för sig.

Utmärkande är utsikten från våningens samtliga hörn, den frikostiga takhöjden och de generösa fönster-partierna i tre väderstreck. Tillsammans skapar det ett vackert och harmoniskt ljusflöde över hela hemmet. Samtidigt inger våningen en känsla av elegans, med välbevarade bröstpaneler och vacker fiskbensparkett.

Här finns flera trivsamma ytor, såväl för barnfamiljen som för sociala sammankomster. Sällskapsytorna mot vattnet utgörs av vardagsrummet, ett mellanrum och matsalen, som nås via pardörrar med glas och utgör ett vackert hörnrum, med praktisk anslutning till köket.

Det är rummet där emellan som blir så påtagligt när du kommer in i hallen och genast kan se rakt igenom lägenheten och vidare ut genom fönstret. Det är också här den lite större balkongen ligger centrerad i sitt  i söderläge, perfekt för att sitta och avnjuta sol eller för att beskåda nyårsaftnarnas fyrverkerier. Du tittar ut över Riddarfjärden med Högalidskyrkan som bakgrund vilket ger en unik frihetskänsla. En känsla av ett eget, högt beläget hus om 218 kvm, mitt i stan med samtidig närhet till grönska och vatten. Hit flyttar man, trivs och stannar kvar.

Köket når du antingen från hallen eller från matsalen och passerar då serveringsgången med bevarat separat grovkök och en fallklafftablå där forna dagars jungfrur kunde avläsa från vilket rum de kallades på. Det är utmärkande detaljer som lyfter den historiska karaktären för funkisens finare våningar. I anslutning till serveringsgången ligger också jungfrukammaren. Idag inredd till ett praktiskt sovrum med hel garderobsvägg med skjutdörrar.  

Det rymliga och arbetsvänliga köket är från SieMatic, utrustat med moderna lösningar och högkvalitativ maskinell utrustning.

Spishäll med induktion och fläkt från De Dietrich, varmluftsugn och micro från Gaggenau. Side-by side kyl och frys från Gaggenau samt diskmaskin från Miele. Här finns också gott om utrymme för en matbordsgrupp för 4-6 personer.

På andra sidan köket ligger våningens egen lilla tvättstuga gömd, med kakelklädda väggar och klinker på golvet och utrustad med tvättmaskin och tumlare från Miele. Här finns också ett väl tilltaget skafferi och en köksingång, vilken du når med fastighetens separata kökshiss.

Inklusive jungfrukammaren har våningen sammanlagt fyra sovrum/arbetsrum/TV-rum, varav ett har egen balkong mot sidogård. Det finns gott om garderober och många förvaringsmöjligheter. Badrum och gästwc är smakfullt renoverade med kakel och klinker respektive marmorsättning.

Sammantaget är det här en sällsynt representativ och trevlig familjevåning likaväl som en naturnära bostad för det mogna paret. Här erbjuds allt som kan önskas, en stor luftig våning med karaktär, samt en attraktiv närhet till bad, båt- och friluftsliv. Gångavstånd till den grönskande Rålambshovsparken, en av Stockholms uppskattade gröna lungor, med amfiteater, möjlighet till utomhusträning med Friskis & Svettis och närhet till Smedsuddsbadet. Den utgör en del av Kungsholmens ”parkstråk” tillsammans med den berömda Norr Mälarstrands Strandpromenad. Från våningen tar det en knapp kvart att gå det slingrande promenadstråket fram till Stadshuset. En unik och vacker promenad som kantas av allt vad paradgatan har att erbjuda i form av restaurang- och nöjesliv.

Att poängtera är även att föreningen har en god och stabil ekonomi. Den registrerades 1981 och äger marken samt liten trädgård mot Baltzar von Platens gata 2. Parkeringsplatser att hyra finns i det närbelägna flerbilsgaraget i kvarteret intill. I övrigt får man boendeparkering på gatan.

Så, här hittar du ett unikt stilrent hem att trivas i och med gröna stråk och vackra vyer alldeles inpå knuten. Varmt välkommen hit!

OMRÅDE

Norr Mälarstrand tillhör Kungsholmens finrum där lugn möter närhet till Stockholms hjärta, promenadstråk och grönområden, bad, båt, restaurang- och nöjesliv. Utefter den omväxlande strandpromenaden som är en del av Stockholms kända och eftertraktade funkisparker, i stort sett bevarad från sitt ursprung, med sina dungar av pil, poppel, al och björk, böljande gräsmattor och med Mälarens inhemska vattenväxter. Alltsammans samsas trivsamt med små broar, lekplatser, mindre bryggor och inte minst Mälarpaviljongen, den pålbyggda paviljongen som rymmer ett omtyckt café och en liten fiskestuga.

I närområdet finns även flera välrenommerade skolor och gymnasium. T-bana via Rådhusets blå linje. Närhet till E4 på Essingeleden, Karolinska institutet samt Bromma flygplats.

AVGIFT

Avgiften omfattar 7 902 kr/månad och inkluderar värme och vatten samt kabel-TV (basutbud ComHem).

ÖVRIGT

Våningen är försedd med säkerhetsdörr

Larm är installerat och kan övertas

Markiser finns på alla fönster mot söder, helautomatiska med solgivare och vindvakt 

Mellan denna fastighet och fastigheten mitt emot finns grönytor att sitta i under sommarhalvåret

Till våningen hör två källarförråd